Főoldal
English
Magamról
Hagyományos kínai orvoslás
Allergia kezelése
Kristálypunktúra
Tanfolyamok
Spirituális oldal
Kapcsolat

HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS (HKO)

A HKO évezredes kincseket őriz a gyógyítás területén. Az i.e. III. évszázadban uralkodó Huang Ti, összegyűjtette az addig fellelhető tudást, és megjelentette a Sárga Császár Belgyógyászati Könyvében.(Huang Nei Ching) Olyan összegző mű ez, mely ma is kiinduló alapként szolgál a kínai orvoslás számára. Megfigyelések és tapasztalatok tárháza a HKO rendszerét jelentő filozófiai elveknek is.
A HKO összefonódott a Taoizmussal, melynek az atyja Lao-ce. Az Út és Erény című munkája filozófiai költemény, melyben a Tao fogalma általános érvényű természettörvényt jelent. Minden létező alá van vetve ennek az "út"-nak. Ennek alapján él és működik minden, ami élő, de ez a törvény egyformán "út" az ember és a kozmosz számára is. Az embernek az a feladata, hogy e nagy törvény felismerése után azzal egybehangzóan cselekedjék, élete megfeleljen a mindenben felismerhető egyetemes törvénynek, ezáltal átalakuljon, bölccsé váljon. Aki a Mindenség törvényeit érvényre juttatja önmagában, ezáltal felszabadul, személytelené válik, vagyis visszatér az Egységbe.
A HKO magáévá tette azt a szemléletet a gyógyítás területén azáltal, hogy az emberi szervezetet a világegyetem kicsinyített másának tekinti. Azt véleményezi, hogy az ember ugyanazon elvek szerint működik és épül fel, mint az Univerzum egésze.
A HKO az ember energia rendszerén keresztül teremti meg az egyensúlyt, amely az egészséggel azonos.
Az energia szintű gyógyításnak köszönhetően a legmagasabb szinten segíti a gyógyulást. Az emberi energia pályákban (meridiánok) keringő energiafolyamokat az akupunktúrás pontokon alkalmazva kezeléseket, befolyásolni tudja. A HKO minden más gyógyítással összepárosítható, bárhová beilleszthető, a működés minden esetben biztosított.
A HKO fő filozófiai alapja a jin-jang elmélet, mely magába foglalja két ellentétes pólus kiegészítő voltát, az egyensúlyt és a teljességet. Az egészség és betegség, mint kiegyensúlyozatlan jelenség kapcsolódik a jin-jang elmélethez.

1956.-ban létesítették Kínában az első nyugati típusú egyetemet. Addig minden betegségre kiterjedően, és sikerrel alkalmazták a HKO-t.
A Kínai orvoslás fő irányelve a megelőzés, mely arra irányul, hogy az egészséget kell megőrizni, és ennek szolgálatába állította a HKO minden ágazatának alkalmazását.

A HKO részterületei:

  • Akupunktúra
  • Akupresszúra
  • Moxibuscio (OLVASHATÓ CIKK)
  • Köpölyözés
  • Élelmi és Gyógynövény terápia
  • Mozgás terápia
  • Légzés terápia
  • Masszázs
  • Diétetika
 
FÉNY Alternatív Orvosi Rendelő · Cím: 1025 Budapest, Törökvész út 122. · Telefon: (20) 22 33 552 · E-mail: crystalpuncture@gmail.com